Combaterea bolilor si daunatorilor la trandafiri

Schema de tratament pentru trandafiri si celelalte plante din gradina

Veti avea o gradina sanatoasa si frumoasa daca veti preveni aparitia bolilor si a daunatorilor decat combaterea lor. Aveti grija sa tineti gradina sau curtea curata. Gunoiul rezultat din curatenia de primavara este cel mai mare focar de boli.

In general trandafirii nu sunt atat de sensibili la boli. Sunt totusi supusi imbolnavirii in anumite conditii climaterice si de mediu (gradinile alaturate unde pomii si plantele nu sunt tratate impotriva bolilor si daunatorilor). Printre cele mai cunoscute boli ale trandafirilor se afla Patarea neagra a frunzelor, Fainarea, Mucegaiul alb, Rugina, Mana, Putregaiul cenusiu al bobocilor iar printre daunatori sunt Paduchii, Puricii, Paianjenii, Viermii, Omizile. Acestea ataca toate organele plantei: frunzele, lastarii, florile imbobocite.

Unele boli la trandafiri se raspandesc cu rapiditate daca nu se iau masurile necesare de protectie si sunt uneori foarte greu de combatut odata ce apar. Pentru a mentine trandafirii intr-o forma excelenta va recomandam trantamente cu insecto-fungicide, cu rezultate forte bune in tratarea bolilor si combaterea daunatorilor la trandafiri. Pentru combaterea si prevenirea aparitiei bolilor si daunatarilor va recomandam sa aplicati tratamentele la un interval de 12-14 zile. Aplicati tratamentele din luna Aprilie pana la venirea iernii indiferent daca trandafirii si plantele din gradina dvs sunt bolnave sau nu. Tratamentele de mai jos previn si combat bolile si daunatorii din gradna. Dozati substantele conform instructiunilor de pe ambalaj.

Tratament 1: Aplicati un tratament combinat cu
Topsin 70 WDG - fungicid cu spectru larg de actiune
Actara 25 WG - insecticid cu spectrul larg
NISSORUN 10 WP - acaricid care combate majoritatea acarienilor.
Toate acestea se pun in aceeasi apa. Dupa 2 saptamani aplicati Tratament 2

Tratament 2: Aplicati un tratament combinat cu
Score 250EC - fungicid cu spectru larg de actiune
Mospilan - 20 SG - insecticid cu spectrul larg
NISSORUN 10 WP - acaricid care combate majoritatea acarienilor
Toate acestea se pun in aceeasi apa. Dupa 2 saptamani aplicati Tratament 3

Tratament 3: Aplicati un tratament combinat cu
Actara si Dithane. Toate acestea se pun in aceeasi apa.
Dupa 2 saptamani aplicati Tratament 1 si continuati alternativ cu Tratament 2 si 3.

La fiecare stropire mai puteti adauga in aceeasi apa/solutie si unul dintre cele mai bune ingrasaminte foliare, Magic P Star pe care il gasiti la noi pe site. MAGIC P Star, dupa cum ii spune si numele, face magie cu plantele dvs. Este un produs mineral lichid bazat pe un continut bogat de Fosfor si Magneziu plus micronutrienti sinergici. Datorita formulei sale speciale asigura aportul maxim de nutrienti si micronutrienti. Cum ne simtim noi atunci cand luam multivitamine si minerale bazate pe Magneziu-Zinc-Fier + alti micronutrienti asa se vor simti si plantele dvs.

La radacina le puteti aplica prin udare un ingrasamant la fel de bun, KingLife 20-20-20 + Micro. Acesta este un ingrasamant din pudra minerala extrem de pura si solubila in apa, bazata pe macronutrienti NPK (azot-fosfor-potasiu) 20-20-20 si micronutrienti: Bor (B), Cupru (Cu), Fier (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo), Zinc (Zn). Este un ferilizator special din gama profesionala, caracterizat printr-o solubilitate mare si actiune rapida. Acesta ofera un aport nutritional precis si echilibrat care permite plantelor sa isi exprime potentialul lor maxim in termeni de calitate si de cantitate.

Inainte de a aplica tratamentele, ca prima masura, se impune curatarea plantei de partile bolnave. Indepartati lastarii si frunzele afectate. Dati foc partilor atacate de boala, nu le aruncati, pentru a evita contaminarea celorlalte plante. Dupa ce efectuati taieri la o planta bolnava sterilizati instrmentele cu alcool 100%. Este foarte importanta eliminarea frunzelor si crengilor bolnave si mentinerea unui substrat perfect curat de frunze. De asemenea toamna adunati frunzele si dati-le foc. Inainte de venirea iernii efectuati o pulverizare cu Zeama Bordeleza. Cuprul continut de zeama bordeleza va ajuta la maturizarea crengilor si astfel trandafirii vor rezista mult mai bine peste iarna. Primavara cand taiati trandafirii, dati foc la crengi. Dupa taiere efectuati o pulverizare cu Zeama Bordeleza.

Daca peste iarna au ramas frunze verzi pe tufa de trandafir indepartatile manual. S-a descoperit ca acestea sunt o sursa de propagare a bolilor fungice. Sporii bolilor fungice ierneaza doar pe frunzele verzi. Acestea mor dupa aproximativ o zi dupa ce frunza cade si se usuca.

ZEAMA BORDELEZA
Pentru o rezistenta sporita pe timpul iernii, tratati trandafirii cu zeama bordeleza. Cuprul continut de zeama bordeleza este absorbit prin frunze si contribuie la buna maturizare a ramurilor trandafirilor. O buna maturizare/lemnificare a ramurilor ajuta foarte mult trandafirii sa treaca cu bine de gerurile de peste iarna.

Zeama bordeleza mai previne boli ca rapanul, monilioza, mana sau patarea neagra. De asemenea, cuprul impiedica infectarea ranilor si ajuta la cicatrizarea ranilor plantei.
Zeama bordeleza se mai aplica si imediat dupa evenimente meteo precum grindina, vant puternic sau imediat dupa taierea trandafirilor.

Zeama bordeleza se obtine prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vanata) cu hidroxid de calciu (var stins). Gata preparata poate fi cumparata la pliculet din orice fitofarmacie. Un produs gata preparat este, de pilda, “Bouille Bordelaise”, produs de Cerexagri B.V. FRANCE. Alte produse pe baza de cupru sunt Champion, Funguran si Triumf. Solutia trebuie folosita in aceeasi zi in care a fost preparata; daca este lasata de pe o zi pe alta, isi pierde eficacitatea.

Zeama bordeleza este acceptata in agricultura bio. Va recomandam sa stropiti in fiecare toamna plantele si pomii din gradina cu zeama bordeleza.

IMPORTANT: IN ROMANIA DUPA MIJLOCUL LUI SEPTEMBRIE NU SE MAI APLICA INGRASAMINTE !!! La munte si in zonele unde ingetul vine mai devreme nu se mai aplica nici un fel de ingrasamant dupa 1 Septembrie. Regula de baza este să nu mai fertilizati cu 8 saptamani inainte de venirea primului ingheţ.

Amenajare unui spatiu de poveste in curte sau gradina
este o investitie in frumusetea si bucuria de zi cu zi. Pentru amenajarea unui colt de poveste in gradina sau curtea dumneavoastra am selectat cei mai frumosi si apreciati trandafiri din lume pe care i-am adus din Franta de la celebrii cultivatori  Meilland Richardier si Georges Delbard. Astfel va puteti alege soiuri unice de trandafiri cu inflorire repetata si culori spectaculoase.
*Dacă doriți să vă ținem la curent cu informatii și sfaturi utile pentru intreținerea trandafirilor sau  abonează-te la newsletter-ul Famous Roses.
Formularul pentru abonare îl găsiți in josul paginii.
Daca vrei sa stii mai multe despre tratamente pentru trandafiri, da click pe Tratament cu Mospilan la trandafiri

VEZI TOATA COLECTIA NOASTRA DE TRANDAFIRI DE GRADINA >>>

 

2 comentarii


 • VIACESLAV BUHNA

  Buna ziua Domnule Adrian Matei,
  Da, se pulverizeaza pe plante.
  O zi frumoasa!


 • Matei Adrian

  Ma intereseaza daca tratamentele recomandate se pulverizeaza pe planta

  Multumesc

  O zi buna
  Adrian Matei


Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.


BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA) ®&
BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA) ®&
BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA) ®&
BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA) ®&
BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA) ®&

BLACK MADONNA (SCHWARZE MADONNA)®

Preț82,20 lei
/
TVA inclus. Livrarea se calculeaza în etapa următoare.

Schwarze Madonna, așa cum a fost imaginată de către W. Kordes & Sons în 1992, este o roză personaj, o divă, o actriță de teatru care joacă doar pentru un public restrâns. O vezi etalându-și cu eleganță catifeaua de un roșu foarte închis, așteptând, cu emoție, înfloririle repetate pe toată perioada sezonului.

Găsește-ți timp să-i descoperi trăsăturile sublime și vei realiza că Black Madonna este un exemplar rar întâlnit și că, brusc, grădina ta va căpăta un aer de mister atunci când florile sale ușor parfumate, ce au între 26 și 40 de petale, vor interpreta diverse roluri în fața celor ce vin să o admire. Dacă ești printre iubitorii de trandafiri îndrăgostiți de filmele noir sau de romanele polițiste, atunci Schwarze Madonna va fi, cu siguranță, noul tău personaj preferat într-o grădină plină de alte personaje de poveste.

Noi, la Famous Roses, i-am dedicat un loc special acestui trandafir ce atinge, la maturitate, înălțimi între 80 și 100 cm și, într-adevar, atunci cand înflorește, are ceva ce nu are niciun alt trandafir.

Recomandat pentru flori taiate in vaza si aranjamente florale. Floarea taiata are o rezistenta de aproximativ 5 zile.

Calitatea 1+ (premium). Tufele sunt de anul 2, sunt zdravene, obținute prin altoire pe cel mai puternic portaltoi din lume, la ora actuală. Acesta le oferă trandafirilor vigoare și o rezistență mare în timp.