Despre Trandafirii Meilland

Crearea de soiuri noi de trandafiri la Meilland International

In fiecare an, echipa de cercetare a creatorului de trandafiri Meilland, formata din Alain Meilland, Michèle Richardier si Jacques Mouchotte, initiaza programe de hibridizare, de creare a noi soiuri. Sunt realizate anual intre 5 si 8.000 de incrucisari, reprezentand aproximativ 120.000 de flori fecundate artificial din luna aprilie pana la sfarsitul lunii iulie.

Selectia se face in modul urmator: dupa ce capsulele sunt colectate, iar semintele sunt sortate si insamantate, in jur de 250.000 de plantule (puieti) din toate liniile de productie intra intr-un proces de selectare foarte strict, urmarit cu atentie. Acesta dureaza intre 8 si 10 ani in cazul trandafirilor de gradina si intre 4 si 6 ani in cazul tufelor de trandafiri destinate productiei de flori taiate.
Varietatile selectate sunt apoi testate in 15 unitati de cercetare proprii, distribuite in toata lumea, la latitudini diferite, cu conditii climatice si soluri diferite. La sfarsit, doar o duzina dintre aceste varietati vor fi lansate pe piata.

Trandafirii “noi”, “moderni” (soiurile de dupa anul 1920) au o structura cromozomica tetraploida, adica fiecre nucleu celular contine patru seturi de cromozomi, doua masculine si doua feminine. Cromozomii sunt intodeauna pereche – imparitatea inseamna sterilitate. Trandafirii “vechi”, in schimb, sunt dificil de incrucisat, caci structura lor cromozomica e variabila – diploida, tetraploida sau chiar pentaploida.
Putem spune ca, in procesul de hibridare, se face o remaniere cromozomica (voita) in cursul reproducerii sexuate. Cromozomii analogi la “tata” si la “mama” se imperecheaza. Se scindeaza, apoi se impreuneaza din nou, in mod diferit, fiecare element femeiesc alaturandu-se unui element barbatesc.

Atunci cand facem o incrucisare, fie incercam sa introducem noi gene care se vor combina cu celelalte, diferite, dand nastere unei combinatii noi, care nu exista inca in natura, fie incercam sa concentram genele existente pana la un anumit nivel, pentru a obtine o caracteristica clar definita.

Uneori se intampla ca, aleator, o legatura genetica apropiata sa se rupa si sa apara una noua, favorabila. In acest caz, cel care face hibridarea e fericit daca obtine separarea unei trasaturi nedorite si a unei caracteristici apreciate, cum ar fi boala patarea neagra si parfumul soiului respectiv.
La trandafiri, daca incercam sa intensificam o anumita caracteristica, e bine sa incercam sa adaugam genele potrivite. De exemplu, in cazul rezistentei la frig a unui soi: daca scopul nostru este sa obtinem unui trandafir care sa poata inflori la temperaturile scazute din Nord, vom incerca adaugarea de gene ale rezistentei la frig.

 

Iata etapele incrucisarii sexuate, prin polenizare, la trandafiri:

1. Se indeparteaza staminele unei flori de trandafiri ale carei petale si sepale au fost deja indepartate.

2. Floarea este acum pregatita pentru a fi fecundata, fiind redusa la organele sale reproducatoare femeiesti.

3. Este pregatit polenul (ajuns la maturitate).

4. Se initiaza hibridizarea, depunandu-se cu grija polenul pe stigmate.

5. Florile fecundate sunt protejate cu un saculet.

6. Dupa un timp, apare fructul, rezultatul incrucisarii.

7. Semintele continute in fruct se insamanteaza, iar dupa un timp apar plantule.

Varietatile Meilland sunt protejate prin patente, certificate de drepturi de creator si, in Europa, din aprilie 1995, prin certificate ale Uniunii Europene, care garanteaza 25 de ani de protectie creatorului de noi soiuri de flori. Astazi, Meilland detine peste 1.000 de patente la nivel international, dintre care 50% sunt obtinute in ultimii trei ani, si detine 600 de marci inregistrate.
Puteti admira si comanda soiurile de trandafiri ale casei Meilland International pe site-ul www.famousroses.eu.

Nota pentru editori:
In cazul in care publicati fotografiile din acest material, va rugam sa treceti la  credit foto “Meilland International”.

Pentru orice alte lamuriri si pentru fotografii de rezolutie inalta, va stam la dispozitie.

Amenajare unui spatiu de poveste in curte sau gradina
este o investitie in frumusetea si bucuria de zi cu zi. Pentru amenajarea unui colt de poveste in gradina sau curtea dumneavoastra am selectat cei mai frumosi si apreciati trandafiri din lume pe care i-am adus din Franta de la celebrii cultivatori  Meilland Richardier si Georges Delbard. Astfel va puteti alege soiuri unice de trandafiri cu inflorire repetata si culori spectaculoase.

VEZI TOATA COLECTIA NOASTRA DE TRANDAFIRI DE GRADINA >>>