Despre Trandafirii Meilland

Crearea de soiuri noi de trandafiri la Meilland International

În fiecare an, echipa de cercetare a creatorului de trandafiri Meilland, formată din Alain Meilland, Michèle Richardier și Jacques Mouchotte, inițiază programe de hibridizare, de creare a noi soiuri. Sunt realizate anual intre 5 și 8.000 de încrucișări, reprezentând aproximativ 120.000 de flori fecundate artificial din luna aprilie până la sfârșitul lunii iulie.

Selecția se face în modul următor: după ce capsulele sunt colectate, iar semințele sunt sortate și însămânțate, în jur de 250.000 de plantule (puieți) din toate liniile de producție intră într-un proces de selectare foarte strict, urmărit cu atenție. Acesta durează intre 8 și 10 ani în cazul trandafirilor de grădină și între 4 și 6 ani în cazul tufelor de trandafiri destinate producției de flori tăiate.
Varietățile selectate sunt apoi testate în 15 unități de cercetare proprii, distribuite în toată lumea, la latitudini diferite, cu condiții climatice și soluri diferite. La sfârșit, doar o duzina dintre aceste varietăți vor fi lansate pe piață.

Trandafirii “noi”, “moderni” (soiurile de după anul 1920) au o structură cromozomică tetraploidă, adică fiecre nucleu celular conține patru seturi de cromozomi, două masculine și două feminine. Cromozomii sunt întodeauna pereche – imparitatea înseamnă sterilitate. Trandafirii “vechi”, în schimb, sunt dificil de încrucișat, căci structura lor cromozomică e variabilă – diploidă, tetraploidă sau chiar pentaploidă.
Putem spune că, în procesul de hibridare, se face o remaniere cromozomică (voita) în cursul reproducerii sexuate. Cromozomii analogi la “tata” și la “mama” se împerechează. Se scindează, apoi se împreunează din nou, în mod diferit, fiecare element femeiesc alaturandu-se unui element bărbătesc.

Atunci când facem o încrucișare, fie încercăm să introducem noi gene care se vor combina cu celelalte, diferite, dând naștere unei combinații noi, care nu există încă în natură, fie încercăm să concentrăm genele existente până la un anumit nivel, pentru a obține o caracteristică clar definita.

Uneori se întâmplă ca, aleator, o legătură genetica apropiata să se rupă și să apară una noua, favorabilă. În acest caz, cel care face hibridarea e fericit dacă obține separarea unei trăsături nedorite și a unei caracteristici apreciate, cum ar fi boala pătarea neagră și parfumul soiului respectiv.
La trandafiri, dacă încercăm să intensificăm o anumită caracteristică, e bine să încercăm să adăugăm genele potrivite. De exemplu, în cazul rezistenței la frig a unui soi: dacă scopul nostru este să obținem unui trandafir care să poată înflori la temperaturile scăzute din Nord, vom încercă adăugarea de gene ale rezistenței la frig.Iată etapele încrucișării sexuate, prin polenizare, la trandafiri:

1. Se îndepărtează staminele unei flori de trandafiri ale carei petale și sepale au fost deja îndepărtate.

2. Floarea este acum pregătită pentru a fi fecundată, fiind redusă la organele sale reproducătoare femeiești.

3. Este pregătit polenul (ajuns la maturitate)
.

4. Se inițiază hibridizarea, depunându-se cu grijă polenul pe stigmate.

5. Florile fecundate sunt protejate cu un săculeț.

6. După un timp, apare fructul, rezultatul încrucișării.

7. Semintele conținute în fruct se însămânțează, iar după un timp apar plăntuțele.

Varietățile Meilland sunt protejate prin patente, certificate de drepturi de creator și, în Europa, din aprilie 1995, prin certificate ale Uniunii Europene, care garantează 25 de ani de protecție creatorului de noi soiuri de flori. Astăzi, Meilland deține peste 1.000 de patente la nivel internațional, dintre care 50% sunt obținute în ultimii trei ani, și deține 600 de mărci înregistrate.
Puteți admira și comanda soiurile de trandafiri ale casei Meilland International pe site-ul www.famousroses.eu.

Notă pentru editori:
În cazul în care publicați fotografiile din acest material, vă rugăm să treceți la  credit foto “Meilland International”.

Pentru orice alte lămuriri și pentru fotografii de rezoluție înaltă, vă stăm la dispozitie.

Amenajare unui spațiu de poveste în curte sau grădină
Este o investiție în frumusețea și bucuria de zi cu zi. Pentru amenajarea unui colț de poveste în grădina sau curtea dumneavoastră am selectat cei mai frumoși și apreciați trandafiri din lume pe care i-am adus din Franța de la celebrii cultivatori Meilland Richardier și Georges Delbard. Astfel vă puteți alege soiuri unice de trandafiri cu înflorire repetata și culori spectaculoase.


VEZI TOATĂ COLECȚIA NOASTRĂ DE TRANDAFIRI DE GRĂDINĂ >>>