10 probleme frecvent întâlnite la bujori

BUJOR Bowl of Beauty

Bujorii sunt unele dintre cele mai frumoase și populare flori care ne îmbogățesc grădinile în fiecare sezon. Sunt extrem de multe tipuri de bujori și nu este de mirare că sunt una dintre cele mai populare flori din întreaga lume. Creșterea bujorilor necesită însă timp și răbdare. Bujorii pot trăi și înflori timp de 100 de ani dacă sunt întreținuti corespunzător. Din fericire, în cea mai mare parte, bujorii sunt ușor de cultivat și au foarte puține probleme care apar în timpul ciclului lor de creștere.

Cu toate acestea, ca orice plantă, bujorii se pot confrunta cu unele probleme care le pot afecta creșterea. Identificând ce nu merge bine de la început, puteți împiedica ca problemele mici să progreseze în timp în probleme mult mai mari.
Bujorii arată puțin altfel decât în mod normal? Există câteva probleme comune care ar putea să-i afecteze în acest sezon. În acest articol, vă vom prezenta cele mai frecvente probleme care ar putea avea impact asupra bujorilor și cum să le putem remedia!

1. Flori mici și puține
Tulpinile lungi care atârnă și florile mici și puține sunt primul semn că bujorii nu primesc soare suficient. Bujorii se dezvoltă în condiții de soare puternic, au nevoie de circa 6 ore de lumină solară pe zi. Când primesc cantitatea de soare suficientă, bujorii vor fi mari, deși și plini de flori.

Dacă observați că bujorii au tulpinile lungi care se întind spre exterior și doar câteva flori este clar că au nevoie de mai mult soare. Acest lucru poate fi realizat în două moduri. Prima variantă ar fi să îi mutați într-o zonă cu mai mult soare. Deși mutarea bujorilor nu este cea mai recomandată soluție întotdeauna, deoarece vor avea nevoie de câteva sezoane pentru a înflori din nou, dar atunci când spațiul din gradină nu ne permite, este singura variantă.

A doua opțiune este să tăiați tot ceea ce blochează soarele. Aici vorbim în cazul în care inițial bujorii au fost plantați în plin soare, dar de-a lungul anilor grădina s-a umplut cu arborii și arbuștii mari care acum umbresc zona.
Puteți tăia copacii și tufișurile pentru a aduce soarele înapoi în grădina. Nu este întotdeauna cea mai bună soluție, copacii mari fiind greu de tăiat. Amintiți-vă că bujorii sunt o investiție de 100 de ani, așa că luați în considerare cum vor crește copacii de-a lungul anilor, atunci când îi plantați.

2. Frunze uscate și petale arse
Bujorilor le place soarele din plin, dar apreciază o oarecare protecție împotriva soarelelui fierbinte de după-amiază. Mai ales în zonele mai calde sau înălțimi mari, unde soarele este mai puternic. Dacă bujorii primesc prea mult soare, cum ar fi razele după-amiezii de vară, este posibil să observi frunze uscate și petale arse.

Atunci când plantați bujorii pentru prima dată, țineți cont de acest lucru. Îi puteți plata într-o expunere estică, unde vor fi umbriți după-amiaza, sau sub un copac unde vor beneficia de protecție după-amiaza, dar nu prea multă umbră.

Dacă aveți deja un bujor plantat în condiții prea însorite, încercați să îl protejați cu niște pânze de umbră. Sau plantați în apropiere alte plante, cum ar fi un arbust sau un copac, care vor oferi în cele din urmă puțină umbră. Îi puteți muta, dar doar în ultimă instanță.

3. Tulpini și frunze galbene
Dacă bujorii au frunze care îngălbenesc prematur în sezon, iar tulpinile sunt slabe și moi, este posibil ca planta să fie udată în exces. Acest lucru poate duce în cele din urmă la boli fungice, cum ar fi mucegaiul și putrezirea tulpinii și a rădăcinilor.

Bujorii nu tolerează ca solul să fie îmbibat cu apă. Asigurați-vă că bujorul se află într-o zonă a grădinii unde apa se scurge departe de el. Când alegeți o loc pentru bujor, asigurați-vă că solul este afânat și capabil să absoarbă și să scurgă apa în mod liber. Un loc mlaștinos din grădina nu este un loc potrivit pentru a planta un bujor. Dacă l-ați plantat deja într-un loc care reține umezeala, va trebui să îl mutați. Atunci când îl replantați, într-un loc cu sol frumos și pufos asigurați-vă ca tăiați rădăcinile putrede și moi.

4. Flori care durează doar câteva zile
Florile de bujor sunt una dintre florile care trăiesc cel mai puțin în grădinile noastre. De obicei, înfloresc timp de 2 săptămâni. Dacă descoperiți că florile se estompează până la capetele semințelor în doar câteva zile, ar putea fi din cauza locației.

Bujorii sunt flori delicate, vântul puternic și ploile îi vor decima. Când plantați, încercați să găsiți un loc care să aibă o anumită protecție. Într-o grădină cu gard, lângă o casă sau lângă un copac care oferă o anumită protecție. Dacă ați plantat bujori într-un ghiveci, mutați-l într-o locație diferită. Dacă sunt în aer liber sau îi folosiți că gard viu, acest lucru nu este ideal.

Aveți două opțiuni pentru aceasta. Fie mutați bujorul într-o locație nouă, ceea ce înseamnă că nu va înflori un sezon sau două, sau puteți adăuga protecție. Un arbust mare pe o parte, un gard, un gard viu, un spalier sau un foișor pot adăuga protecție împotriva vântului.

5. Petale de flori mâncate
Este sezonul bujorilor, iar florile deși sunt în plin spectacol petalele au mici găuri în ele, ceea ce face că floarea să aibă un aspect zdrențuit. Din păcate, acesta ar putea fi gândacii hoplia. Acești gândaci mici se hrănesc primăvara cu flori. Din păcate pentru că nu există un spray miraculos, cel mai bun mod de a gestiona acești dăunători este să-i culegeți manual. După ce i-ați cules îi puteți arunca într-o găleată cu apă și săpun. Va trebui să faceți această operațiune doar atunci când bujorii sunt în floare, nu va fi o treabă pe toată durata verii!

6. Flori culcate pe sol
O mulțime de soiuri de bujori au florile atât de mari încât se răstoarnă. Nu este nimic mai rău decât să-ți vezi bujorii pe cale să se deschidă și apoi să-i vezi atârnând pe pământ. Îi puteți ajuta punând țăruși de lemn în jurul plantei, iar tulpinile să le legați cu sfoară. Puteți pune un rând dublu de sfoară pentru a asigura bine planta.

7. Pete mov pe frunze
Dacă planta are pete neregulate maro violet pe frunze și dungi maro-roșiatice în tulpini, acest lucru ar putea fi cauzat de o boală fungică cunoscută sub denumirea de pată a frunzelor de bujor. Din păcate, bujorii sunt sensibili la bolile fungice.

Prevenirea este esențială când vine vorba de bujori sănătoși. Toamna, asigurați-vă că tăiați și aruncați bujorii pentru a preveni infecțiile fungice. Apoi, asigurați-vă că plantați bujorii la o distanță relativ mare între ei, pentru a permite un flux de aer adecvat. De asemenea, evitați să îi udați deasupra. Încercați să utilizați un furtun de picurare șerpuit prin grădina, astfel încât să udați doar linia solului.

Dacă planta prezintă pete, nu puteți decât să îndepărtați frunzele inestetice. Toamna asigurați-vă că tăiați și aruncați (nu compostați) toți bujorii afectați, iar primăvara, pulverizați un fungicid pe lăstarii noi.

8. Pudră albă pe Frunze
Mucegaiul praf sau făinarea este o altă ciupercă care vă poate afecta bujorii. Veți observa o peliculă albă sub formă de pudră pe frunzișul lor, care poate fi ștearsa.

Ca și în cazul petei mov, mucegaiul este mai ușor de prevenit decât de tratat. Începeți toamna prin tăierea și eliminarea plantelor de bujor. Asigurați-vă că bujorii au un flux de aer adecvat, deci trebuie să îi plantați la distanță unul de celălalt.

În cele din urmă, dacă este posibil, evitați udarea de sus. Utilizați furtunuri de picurare care udă doar linia solului. Dacă udați deasupra plantei, cel mai bine este să faceți acest lucru dimineața devreme, astfel încât soarele să poată usca rapid frunzele și să nu stea umede toată noaptea. Acesta este un teren propice pentru mucegai. Desigur, nu putem controla vremea, iar primăvara ploile sunt inevitabile. Dacă bujorul ajunge să aibă mucegai praf, există o mulțime de fungicide pe piață făcute special pentru a-l trata. Pulverizați conform instrucțiunilor. Apoi asigurați-vă că tăiați și aruncați frunzele afectate pentru a evita recontaminarea plantelor de anul viitor.

9. Pete brune neregulate și tulpini putrezite
Petele maro neregulate și tulpinile putrezite pot fi un semn de botrytis la bujori. Frunzele vor avea pete maronii neregulate, iar tulpinile vor fi slabe și putrezite. Poate fi acoperit și de un mucegai gri. Botrytisul se întâlnește adesea la bujori atunci când sezonul a fost deosebit de ploios și umed. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că solul este ușor și capabil să scurgă excesul de apă. Nu plantați bujori în zone umede. Asigurați-vă că lăsați spațiu între plante pentru a permite un flux adecvat de aer. De asemenea, dacă este posibil, evitați udarea plantei deasupra.

Pentru a preveni boala puteți pulveriza lăstarii noi de bujori cu un fungicid. Este indicat să faceți asta doar dacă bujorii au avut această problemă în trecut. Acesta este motivul pentru care trebuie tăiati toamna pentru a evita iernarea oricărei ciuperci în frunzișul mort.

10. Mugurii se înnegresc
Bujorii au nevoie de o perioadă rece de repaus pentru a crește și a înflori. Dar, uneori, vremea rece poate lucra împotriva lor. O explozie de vreme rece de la sfârșitul primăverii poate deteriora mugurii plantei. Vor deveni negrii și nu se vor deschide.

Vestea proastă este că în acel sezon nu există flori, iar vestea bună este că vor fi bine în sezonul următor. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă des pentru cei mai mulți grădinari. O modalitate de a evita acest lucru este să alegeți soiuri cu înflorire târzie. Aceste soiuri nu vor produce muguri decât puțin mai târziu în sezon.

Furnicile (care nu sunt de fapt o problemă)
Furnicile de pe bujori nu sunt o problemă, ele sunt chiar benefice! Deși este un mit conform căruia, bujorii au nevoie de furnici pentru a înflori, furnicile și bujorii au o relație simbiotică, asta înseamnă că amândoi se ajută reciproc. Bujorii secretă o sevă lipicioasă pe care furnicile o iubesc și, în schimb, furnicile protejează mugurii de bujor de alte insecte, cum ar fi tripsul. Așa că nu vă supărați de furnici, doar verificați dacă sunt acolo atunci când alegeți să oferiți un buchet de bujori sau să îi puneți în casă!

Pentru bujori perfecți este nevoie de timp și răbdare. Da, necesită un pic de efort, dar când ne răsplătesc cu florile lor frumoase, timpul stă pe loc în grădină. Dacă aveți probleme, sperăm că această listă vă va ajuta să le identificați și să le remediați!

Spor la grădinărit!


Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.